'Doping in de dartssport? Onbewust gebruik komt geregeld voor'


Een schone sport is voor iedereen belangrijk! Geen darter wil graag een wedstrijd spelen tegen iemand die doping gebruikt. En vrijwel niemand wil op een oneerlijke manier voordeel hebben.

Ook het imago van de dartssport loopt schade op als het spel niet eerlijk wordt gespeeld. En niet in de laatste plaats: doping is slecht voor de gezondheid. Ook zonder doping kunnen hele mooie prestaties worden geleverd.

 

Darten is niet de sport met het grootste risico op doping. Dat klopt voor een groot deel. Bewust dopinggebruik om prestaties te verbeteren gebeurt niet vaak. Het prijzengeld is meestal niet zo hoog en darten is geen lichamelijk zware sport.Toch zijn er middelen die bewezen effect hebben op de prestaties, je moet dan denken aan middelen die van invloed zijn op de hartslag.

Voor je het weet, ben je positief. Onbewust dopinggebruik komt geregeld voor. Hoe kan dat? Doping kan in allerlei stoffen voorkomen, bijvoorbeeld in voedsel en drank maar ook in geneesmiddelen en voedingssupplementen. In sommige gevallen staat de stof echter niet duidelijk vermeld op het etiket, wat per ongeluk kan leiden tot een positieve dopingcontrole en een lange schorsing tot gevolg.


Het is voor alle darters dus belangrijk om vooraf te checken of de voedingssupplementen of geneesmiddelen die je wilt gebruiken geen doping bevatten. Dit kan heel eenvoudig met de Dopingwaaier App.

Het blijkt dat darters vaak weinig weten en de dopingrisico’s niet goed inschatten. Dat wil de NDB met haar 'NDB Fair Play' campagne veranderen. Wij vinden het heel belangrijk dat al onze leden goed op de hoogte zijn van de dopingregels. Vooral voor darters die op het hoogste niveau darten, want daar vinden in het algemeen de dopingcontroles plaats.


De NDB heeft in het verleden te maken heeft gehad met verschillende dopingovertredingen, bijvoorbeeld vanuit het gebruik van verboden middelen en het weigeren van een dopingcontrole wat in alle gevallen geresulteerd heeft in pittige sancties.

 

Het gebruik van doping is conform de statuten en reglementen van de NDB verboden. De NDB is aangesloten bij het Instituut Sport Rechtspraak waar ook ons dopingreglement is ondergebracht en valt vanwege het WDF lidmaatschap onder de World Anti-Doping Agency (WADA).

De Dopingautoriteit is de Nederlandse autoriteit op het gebied van dopingcontroles en dopingvoorlichting. Indien de NDB zich niet committeert aan dit beleid is het niet mogelijk lid te zijn van NOC*NSF en de WDF.