8 gouden tips voor een schone sport


Darts is veel te mooi voor doping. Maar hoe kunt u als darter zelf een bijdrage leveren aan een schone sport? Hier staan de belangrijkste tips voor u op een rijtje.

1. Download de Dopingwaaier App

De Dopingwaaier App is de belangrijkste app voor een dopingvrije sport. U kunt hiermee uw geneesmiddelen en voedingssupplementen controleren, de dopingregels nalezen, de dopingcontrolevideo bekijken en nog veel meer! De Dopingwaaier App is ook te gebruiken als ‘normale’ website, via www.dopingwaaier.nl.

 

2. Controleer al uw geneesmiddelen

Geneesmiddelen kunnen dopingstoffen bevatten. Dit geldt ook voor geneesmiddelen die zijn voorgeschreven door een arts. Zorg dus altijd dat u zelf weet welke geneesmiddelen u gebruikt, wat erin zit en of ze zijn toegestaan. Dit kunt u checken via de Dopingwaaier App. De huisarts en apotheek kunnen helpen. Vertel uw huisarts en uw apotheek dat u dopingcontroles kunt krijgen. Zij kunnen u als topsporter registreren in het computersysteem door de contra-indicatie ‘sportbeoefening’ aan te vinken. Bij geneesmiddelen met een dopingstof geeft het systeem automatisch een melding. U kunt dan met de huisarts bespreken of er een geschikte dopingvrij alternatief is. Is dat er niet? Vraag dan een dispensatie aan (zie tip 3).

 

3. Vraag zo nodig een dispensatie aan

Heeft u volgens de dokter een geneesmiddel nodig dat dopingstoffen bevat? Dan kunt u daar een medische dispensatie voor aanvragen. Meestal wordt dat goedgekeurd. Hiermee krijgt u officieel toestemming om het geneesmiddel te gebruiken. Alle stappen die u als darter hierbij kunt nemen staan overzichtelijk beschreven op de pagina Dispensatie.

 

4. Gebruik alleen NZVT-goedgekeurde voedingssupplementen

Voedingssupplementen kunnen vervuild zijn met dopingstoffen. Dit geldt dus ook voor vitaminepillen. Daarom bestaat het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT). Komt u in aanmerking voor dopingcontroles? Gebruik dan alleen NZVT-goedgekeurde voedingssupplementen. Meer informatie vindt u op de pagina Voedingsupplementen.

5. Bekijk de dopingcontrolevideo

Hoe gaat een dopingcontrole eigenlijk? En wat mag nou wel en niet? Zorg dat u hiervan op de hoogte bent. In de dopingcontrolevideo wordt stap voor stap uitgelegd hoe een dopingcontrole van de Dopingautoriteit in z’n werk gaat. Klik hier voor deze video. 

 

6. Gebruik geen drugs

Drugs zoals cannabis, XTC en cocaïne zijn verboden binnen wedstrijdverband. Maar let op! Dit betekent niet dat u ze buiten wedstrijdverband zo maar kunt gebruiken. Cannabis kan bijvoorbeeld tot een maand na gebruik nog te vinden zijn in uw urine. En als het bij een dopingcontrole binnen wedstrijdverband nog wordt aangetroffen, dan test u positief! Meer informatie vindt u op de pagina Drugs.

 

7. Be PROUD

Sluit je aan bij Be PROUD. Jij bent essentieel voor schone sport. Het is dus belangrijk dat je in actie komt! Sluit je aan bij Be Proud en word onderdeel van een groot en krachtig team. Trotse supporters van schone sport!

De NDB is partner van Be PROUD.

 

8. Meld dopingovertredingen bij het Meldpunt Doping

De opsporing van dopingovertredingen is erg belangrijk voor een schone sport. Uw informatie kan hierbij helpen! Bij het Meldpunt Doping van de Dopingautoriteit kunt u vertrouwelijk informatie geven over (mogelijke) dopingovertredingen. Dit kan op naam, maar ook anoniem. Meer informatie vindt u op www.dopingautoriteit.nl/meldpunt.

 

Heeft u toch nog vragen?

Stuur uw vraag naar dopingvragen@dopingautoriteit.nl.

Of stel uw vragen uw vraag via WhatsApp (06-11226200).

U krijgt dan binnen één werkdag antwoord.