Voedingssupplementen


Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat voedingssupplementen dopingstoffen kunnen bevatten. Dit staat vaak niet op het etiket vermeld. Het gebruik van voedingssupplementen is daarmee een risico voor top-sporters. Het kan namelijk leiden tot een positieve uitslag van een dopingcontrole.

 

In reactie op dit risico voor topsporters heeft de Dopingautoriteit in 2003 het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) opgezet.

 

Het systeem biedt fabrikanten van voedingssupplementen de mogelijkheid om tegen betaling hun supplementen te laten controleren. Deze controle gebeurt per batch. Een batch is een partij voedingssupplementen die in een keer is gemaakt. De verpakkingen uit deze partij krijgen allemaal hetzelfde batchnummer. Deze vind je op het etiket, vaak dicht bij de houdbaarheidsdatum (THT-datum). De ‘schoon bevonden’ product-batchcombinaties worden in de NVZT-lijst gezet. 


De topsporters kunnen deze NZVT-lijst raadplegen via de website van de Dopingautoriteit en de Dopingwaaier App. Zo weten ze precies welke batch van welke voedingssupplementen zijn gecontroleerd. We raden aan dat de topsporters alleen deze voedingssupplementen gebruiken.

 

Daarmee kunnen ze het risico op het ontstaan van een positieve dopingtest door het gebruik van voedingssupplementen maximaal minimaliseren.


We raden je aan om de informatie over het NZVT zoals op de website van de Dopingautoriteit goed door te nemen.